KOTSIS-PAPP

ÜGYVÉDI IRODA

BLOG

GYERMEKTARTÁSDÍJ – vagyis mennyi az annyi?

A gyermektartásdíj meghatározása során sokszor merül fel a kérdés a gyermeket nevelő, illetve a különélő szülő részéről egyaránt, vajon milyen összegű tartásdíj követelésére jogosult, illetve milyen összegű tartást követelhetnek tőle.

A vonatkozó Polgári Törvénykönyv akként rendelkezik, hogy a gyermektartásdíj mértéke és megfizetésének módja tekintetében elsősorban a szülők megállapodása irányadó. A szülők megállapodását rögzítő okirat esetén a kikényszerítés egyszerűbb, könnyebben végrehajtható okirat, a gyermek tényleges szükségleteinek meghatározása alaposabb, az adott gyermek valós szükségleteinek megítéléséhez a szülők kellő ismerettel rendelkeznek.

A jogszabály rendelkezése alapján a gyermektartásdíjról a szülők megegyezésének hiányában a bíróság dönt.

AZ ÉLETTÁRSI KAPCSOLAT VAGYONJOGI KÖVETKEZMÉNYEI

Laikusként sok esetben nem is gondolnánk, hogy egy élettársi kapcsolatra vonatkozóan is tartalmaz szabályozást Polgári Törvénykönyvünk. A hétköznapi gondolkodásban az élettársi kapcsolat egy szabadabb együttélési formaként jelenik meg például a házastársi együttéléshez képest, az igazság azonban az, hogy az élettársi kapcsolatnak is vannak törvényben rögzített vagyonjogi következményei, amelyekkel érdemes tisztában lenni.

Elsőként az élettársi kapcsolat jogi fogalmát szükséges tisztázni, amelynek egy peres eljárásban kiemelt jelentősége lehet.

SZÜLŐI FELÜGYELETI JOG – mit is jelent valójában és miként rendezhető

A szülői felügyelet az alábbi jogosítványokat és egyben kötelezettségeket foglalja magában: a KISKORÚ GYERMEK
  • nevének meghatározása,
  • gondozása, nevelése,
  • tartózkodási helyének meghatározása,
  • vagyonának kezelése,
  • törvényes képviselete, valamint a gyámnevezés és gyámságból való kizárás joga.

Ezt a honlapot a Pest Megyei Ügyvédi Kamarában bejegyzett Kotsis-Papp Ügyvédi Iroda tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak.